Aquesta web utilitza el català com a idioma original i fem ús de google translator per a les altres llengües. És posible que trobeu errors en els noms dels animals i en algunes paraules o frases del text. Per això demano disculpes pels errors de traducció, tasca impossible d’afrontar si no és de manera automática. Gràcies.

Delta Birding Festival 2015

10-09-2015
Xerrades
Tallers

DBF'15

Per primer cop participo en el Delta Birding Festival, en la seva segona edició. Amb una taller introductori a la identificació dels ocells per l'oïda.

Els cants i crides dels ocells són un element essencial en la seva identificació, però molts naturalistes i ornitòlegs no s'animen a aprendre. En aquest món dominat per la cultura visual, l'escolta dels sons de la natura és una pràctica que l'home modern ha anat oblidant.

Però actualment tenim eines que ens faciliten molt l'aprenentatge:  nombroses gravacions disponibles, gravadores per fer les nostres captures i, sobre tot, aplicacions per fer sonogrames i obtenir així una imatge del so. Aquesta imatge, un espectrograma en el qual s'analitza la freqüencia i la intensitat dels sons, ens permet comprendre el so i d'aquesta manera memoritzar-lo.

En la meva presentació escoltem crides  d'ocells del delta al temps que veiem el sonograma. Cóm distingir les espècies si escoltem atentament els seus reclams, cóm veiem els seus xiulets tuíii o piéee en el sonograma.

Al capvespre, des de dalt la torre escoltarem les veus en vol dels limícoles i encetem una consersa sobre els sons de la natura, què ens transmeten els paisatges sonors, el so com a descriptor.